Translate

miercuri, 28 noiembrie 2012

Ajută-l pe Ştefan. Poţi!













Nu pentru că vin sărbătorile -  n-am înghiţit niciodată bullshitul ăsta - , ci pentru că Ştefan are nevoie. "Şi ce, parcă alţii n-au?" o să spui. Ba da. Dar simplul fapt că nu îi poţi ajuta pe toţi nu e un motiv să nu ajuţi pe nimeni. În fond, Oceanul a început cu o picătură... 

marți, 27 noiembrie 2012

Breaking (no)News

Aşeaaa... nevasta lu' Marta, adică Madame Marta, după statut şi ocupaţie, cică e membru PNL. Care e materialul de breaking news aici? Toate partidele au membri din rândul profesorilor universitari, mecanicilor auto, taximetriştilor, coafezelor, specialiştilor în IT, curvelor şi mai ştiu eu ce meserii trecute sau nu în nomenclator or exista. Deci, care e ştirea? Era curvă şi a luat-o peneleu' cu japca de la Inter, sau ce? După ani de zile în care dame mai mult sau mai puţin blonde au făcut legea (harcea-parcea) în România, ne mai ofilim că apare şi una cu condicuţă? N-are nicio funcţie publică, nu e demnitar, deci...? Până la urmă, singurul pe care ar trebui să-l ţină şalele de trecutul zglobiu al duduii (în afară de procurorul de caz) e numitul Codruţ Marta, soţul doamnei în cauză. Dacă omu' ştia de unde a luat-o şi asta nu l-a deranjat, de ce se dau deontologii de ceasul morţii că aia e nu doar libertină, ci şi liberală? În schimb, nu pot să nu mă întreb câţi distinşi politicieni au trecut pe la duduie şi pe la alte dudui din branşă. Adică eu plătesc ca să meargă marţafoii ăştia la curve? Măcar să mă lase să le aleg...

luni, 26 noiembrie 2012

Judecătorii dă motivarea la condamnare

Bucăţică din motivarea condamnării lui Adrian Năstase: "Prin intermediul martorului Rocsin Sever, consilier personal al inculpatului Năstase, ca prim ministru şi persoană aflată în relaţie de prietenie cu familia Năstase, în anul 2004 S.C.Eurografica S.R.L a ajuns să aibe contracte atât la nivel guvernamental, cât şi cu Partidul Social Democrat, în condiţiile în care atât Guvernul, cât şi partidul erau conduse de inculpatul Năstase."

Ce înţelegem noi de aici? Sincer? Nu mare lucru, în afara faptului că persoana care a redactat documentul e puţin supărată pe limba română - "să aibe"? WTF?!

Pe lângă asta, constat o incredibilă capacitate de dedublare a inculpatului, care reuşeşte să fie, în acelaşi timp, prim ministru şi prieten cu propria sa familie. Lucru care nu ne iese tuturor, pentru că unii se ceartă cu familiile lor, mai ales atunci când ajung în funcţii de răspundere - vezi Horia Georgescu.

Nu în ultimul rând, mai aflăm că, de vreme ce Guvernul şi PSD erau conduse de Năstase, nenorocitul tre' să meargă la pârnaie ca autor moral, nu? Dar domnul Boc a mers la pârnaie ca autor moral al furtişagurilor făcute de "băieţii deştepţi"? Că doar conducea şi Guvernul, şi PDL atunci când Oltchimul era crăcănat şi poştit din toate poziţiile de alde Adriean şi Boureanu cel mucos în freză.

Dar, să nu divagăm: mi-aş dori, din tot sufletul meu mic şi ticălos, ca domnii şi doamnele care se ocupă de justiţie în ţara asta frumoasă, dar din păcate locuită, să înveţe dracului gramatică şi să capete o ţâr' de logică. Sunt sigură că lucrurile ar merge mult mai bine. Sau măcar, când nu merg bine, aş putea citi şi eu o motivare dată de o instanţă din România, fără ca asta să-mi zdrumicăie neuronii şi cunoştinţele de sintaxa frazei. 

UPDATE: "Mai mult, prin mijlocirea martorului Rocsin, aceeaşi societate a realizat cărţi de vizită pentru inculpatul Năstase, ca prim ministru, fapt confirmat chiar de inculpat în faţa instanţei.". Eeeeei? Acu', că ştiu asta, chiar le dau dreptate. Ba chiar, zic că ar fi meritat închisoare pe viaţă. Aşa ceva...

Pentru "Războinicii luminii", care mor cu legea de gât, să vă zic un secret: există litera şi spiritul legii. Adicăăăă... pedeapsa pentru o infracţiune, prevăzută în Codul de Procedură Penală, poate fi adaptată în funcţie de CIRCUMSTANŢE. Dacă Gigel a pus ochii pe praştia lui Ionel şi, după o săptămână de pândă, i-o ciordeşte când Ionel face pipi în boscheţi, se pune că e furt calificat? Dacă ziceţi "da, că unde-i lege nu-i tocmeală," înseamnă că nivelul vostru de inteligenţă ar trebui declarat ilegal.

PS Înainte să mă luaţi la rangă: greşelile din titlu e intenţionate.

duminică, 25 noiembrie 2012

Stop and smell the roses

E bine să faci asta, din când în când. Mai ales că trandafirii miros al naibii de frumos, cum bine mi-a amintit azi cineva. Dar de ce uităm de ei? Poate pentru că mirosul înţepător al vriei de zi cu zi ne amăgeşte nările. Poate pentru că duhoarea nedreptăţii ne sufocă. Nu ştiu... dar cred că ar trebui să ne educăm simţurile să detecteze frumosul. Lucrurile care ne fac bine. Cele care nu ne transformă în sălbăticiuni însetate de bani, nici în războinici sângeroşi ai unor convingeri, ci pe cele care ne întăresc omenia. La coada cozii, alea sunt importante, nu? Când om muri  - şi nu, asta n-o să fie pe 21 decembrie, băgaţi-vă minţile în cap: pur şi simplu li se terminaseră mayaşilor consumabilele iar scribul care a făcut calendarul se pregătea de concediu - când om muri, zic, n-o să ne aducem aminte câte dispute am câştigat sau câţi bani am făcut. Nu vreau să cred că suntem atât de trişti. Eu una vreau să-mi pot aminti răsăriturile, norii, mirosurile şi fericirile copilăriei, săruturile, lătratul matinal al căţeilor, torsul mâţei, parcul meu preferat, marea şi vreo câteva beţii cu prieteni buni. Ăştia sunt tradafirii mei. Promit să nu le mai ignor parfumul.

joi, 22 noiembrie 2012

Au plecat la vânătoare, Domn, Domn, s-arestăm...

S-a deschis sezonul. Nu de campanie electorală, ci de vânătoare la politicieni. Bine, şi despre "materialele promoţionale" aş avea câte ceva de spus - ieri se umpluse facebook-ul de poze cu "pizza USL", "prezervative ARD" şi alte tristeţi născute din aparatul de propagandă usturoiată al lui Neamţu & Co. Asta e, dacă nu mai au voie să dea găleţi/făină/peşte împuţit/ce-or mai da, sunt nevoiţi să devină creativi. Că nu prea le iese pentru că orice act de creaţie presupune un minimum de inteligenţă, sau că nivelul lor de creativitate nu depăşeşte glumele demne de uşa WC-ului gării, asta e altă treabă.

Revenind: după referendum, echipe de gonaci de la DNA fugăreau oamenii bătrâni, simpli şi speriaţi, care se uitau la citaţiile alea ca iepurele-n faruri. Acum au intrat în acţiune vânătorii de elită, care nu caută decât vânat mare şi periculos. În alţi ani, cât ţinea campania se vâna mai mult la capcană şi se pescuia la carbid. Adică mai pe bază de branconaj, cum ar zice domnu' Igaş-cel-purtător-de-trening-la-evenimente-oficiale. Acum lucrurile se desfăşoară pe faţă, cu ditamai carabina de urşi. Care bubuie - speră vânătorii - suficient cât să sperie potârnichile votante şi să le ţină departe de urne, că - vorba aia - sunt toţi o apă şi-un pământ. Asta e ideea. Luăm cu duba unu' de pe dreapta, apoi unu' de pe stânga şi, tot tricotând aşa, dispersăm electoratul. Rezultatul: nicio majoritate clară. Minunat! În felul ăsta, Divinul o să poată spune "Vedeţi? În condiţiile astea, niciun partid nu e în măsură să propună premier. Aleg eu. Hmmm... Să vedem, să vedem... Gata, ştiu: MRU!"

Dacă se va întâmpla una ca asta, să ne dea Dumnezeu bani să cumpărăm cât unguent o să ne trebuiască, altminteri tare-mi e că o să usture!

sâmbătă, 17 noiembrie 2012

Moştenirea familiei Georgescu

Mă uit la Exces de putere, cu Oana Stancu şi Adi Ursu. Mă crucesc. Nu sunt naivă, sunt conştientă de faptul că în România se fac mânării şi mizerii, dar când le vezi şi le auzi povestite aşa, la prima mână, e incredibil. E ca şi cum aş urmări un sequel la Caracatiţa italiană. Doar că, aici, personajele sunt mult mai perfide şi mai lipsite de scrupule. Încă nu există cadavre - deşi nu l-a găsit nimeni pe Codruţ Marta, pe care amicul său din copilărie Blejnar îl aşteaptă la Parchet cu flori şi cu bărbia tremurândă - dar nu e departe momentul, probabil.

NU exagerez deloc. Se vorbeşte de bolovani aruncaţi în geamurile de la casa fratelui lui Horia Georgescu - şeful ANI, dăcât - şi de maşina aceluiaşi frate, incendiată. Despre dosare de colaboratori ai Securităţii, folosite de tatăl aceluiaşi Horia Georgescu pentru a obţine favoruri de la şmecheri din funcţii înalte - domnul Ialomiţianu, de pildă, fost ministru de finanţe, pe care îl întreba cum să NU plătească taxe. Despre un om - Horia Georgescu - ajuns la PNA în ciuda unor avize negative, dar graţie sprijinului unui fost "tătic" din Securitate.

Caracatiţa? Erată: băieţii ăia italieni sunt nişte dulci copii. Ar trebui să vină aici, cu şorţuleţul călcat, batistuţa curată şi unghiuţele tăiate, să ia lecţii de la ai noştri. Ăia din Cosa Nostra, La Camorra etc sunt nişte încercări eşuate de mafioţi, din liga de preşcolari.

vineri, 16 noiembrie 2012

MRU în corzi. În corzile vocale

MRU ar fi un premier bun. Rectific: ar fi un premier mişto, mânca-ţi-aş! Păi, ia gândiţi-vă un pic. În loc să meargă cu căciula în pumni, poziţia "ghiocel" pe la pungi străine - FMI, Banca Mondială etc - ar putea să scoată bugetul statului din boc, îmbinând, nu-i aşa, utilul cu plăcutul. Ar fi suficient să cânte la un Consiliu European şi la două summit-uri G20 sau ce cumetrii europene mai organizează Jupân Barrosso. S-ar întoarce în ţară cu fruntea asudată - de la crema de faţă, desigur - dar tapetată cu lovele.


De ce să lase un talent, folosit cu atâta succes în tinereţile sale pre- şi post-uteciste, să se irosească în marasmul politicii şi al crizei economice? Dacă i-ar zice lu' madam Merkel şi ăleilalte non-femei, Redding, de Cenuşăreasa, cu siguranţă ar plânge de ar sări cămaşa de pe ele. Sigur, nu ar fi indicat să le cânte "Se mărită Mona", pentru că ar putea deveni geloase: s-ar gândi că muza lui MRU pentru aşa o cântare feelingoasă nu poate fi alta decât Monicuţa Macovei şi, vorba aia, Hell hath no fury like a woman scorned...

Revenind: pe lângă sacrificul pe ţambalul... ăsta, ALTARUL finanţelor publice, şi-ar face şi el un bănuţ de buzunar, să nu se mai plângă pe la mitinguri că nu mai are bani de La Prairie şi face riduri de la Lapte Doina. I-ar ajunge şi de plasturi mici pentru băşici, şi de hamburgeri cu vită Kobe, şi de vin fiert din f'o două baterii de Chablis.

Deci, domnu' MRU, nu vă lăsaţi, dom'ne! Eu cred că meritaţi să fiţi primu'. Da' începeţi cu-nceputul, încercaţi întâi la Vocea României...